Τα Νέα Μας

Όλες οι ανακοινώσεις που αφορούν το ngoHeroes

Αλλαγή καριέρας και COVID-19

Είναι γεγονός πως μέσα από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της πανδημίας, οι ζωές όλων έχουν αλλάξει άρδην. Οι αλλαγές αυτές που αφορούν όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας, δεν θα μπορούσαν να μην εμπεριέχουν και το επαγγελματικό σκέλος, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να επανεξετάσουν την καριέρα τους.
Είναι όμως η κατάλληλη περίοδος για τέτοιες σκέψεις; Ή μήπως ο γενικότερος πανικός που κυριαρχεί λόγω του COVID-19 μας κάνει να δρούμε σπασμωδικά χωρίς να σταθμίσουμε όλες μας τις επιλογές;
Για να σταθμίσουμε ορθά και με πραότητα όλες μας τις επιλογές, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ορισμένα βασικά βήματα.

«Άνοιξε» τον ορίζοντα επιλογών σου
Όταν είσαι αβέβαιος για το μέλλον και για την καριέρα σου, καλό θα είναι να διευρύνεις τους άξονες επιλογών και ανεύρεσης εργασίας, καθώς έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να εξετάσεις περισσότερες επιλογές. Κατά γενική ομολογία δε, αν ακολουθήσεις αυτή την τακτική είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακαλύψεις πεδία που θα ήθελες να εργαστείς και τα οποία σου ήταν προηγουμένως άγνωστα.

«Αγκάλιασε» την περίοδο μετάβασης
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό το μεταίχμιο δεν αποτελεί την πιο ευχάριστη περίοδο και πολλές φορές ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο ψυχολογικό κομμάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης και αβεβαιότητας, συχνά εμφανίζουν σημάδια εσωτερικής αμφιβολίας, ενώ κατακλύζονται από ένα εκτεταμένο συναίσθημα μη απελευθέρωσης και πολλές φορές αποτυχίας. Όλα αυτά όμως, δεν είναι παρά ένα απαραίτητο κομμάτι του ταξιδιού, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των εσωτερικών συγκρούσεων και των επιθυμιών μας. Η υπάρχουσα κρίση είναι πολύ πιθανό να παρατείνει αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις για πολλούς από εμάς. Ακόμα και έτσι όμως, μπορεί να έχει τα οφέλη της. Από ιατρικής πλευράς, νευρολογικές μελέτες δείχνουν ότι η εκμετάλλευση του περιορισμένου χρόνου προκειμένου να κάνετε αυτό τον εσωτερικό διαλογισμό, μπορεί να είναι άκρως επωφελής σε μια γενικότερη προσπάθεια εσωτερικής βελτίωσης. Ο χρόνος της προσωρινής διακοπής είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για ψυχική ηρεμία, αλλά και για επανεξέταση και ενδυνάμωση των κινήτρων μας. Μονάχα έτσι, μπορούμε να χτίσουμε εκ νέου την προσωπική μας πυξίδα.

Ξεκινήστε ή συνεχίστε υπάρχοντα projects
Ο πιο συνηθισμένος δρόμος προκειμένου να κατασταλάξουμε για το επόμενο επαγγελματικό μας βήμα, είναι μια παράλληλη ενασχόληση, η οποία θα μας κρατά συνεχώς σε εγρήγορση και θα μας βοηθά να εξερευνούμε νέα μονοπάτια. Έρευνες δείχνουν, πως άνθρωποι που εν μέσω επαγγελματικής αναζήτησης εργάζονται σε πολλά projects ταυτόχρονα, αναπτύσσουν αυξημένη αντίληψη προσωπικών ικανοτήτων και είναι σε θέση να αξιολογήσουν επαρκέστερα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Με άλλα λόγια, μαθαίνουμε καλύτερα ποιοι πραγματικά είμαστε και τι θέλουμε, με το να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και αλλαγές, παραμένοντας συνεχώς σε εγρήγορση. Φυσικά, οι υπάρχουσες συνθήκες της καραντίνας περιορίζουν αυτές τις δυνατότητες.
Παράλληλα, συμβουλευτικές πρωτοβουλίες από ειδικά άτομα στον επαγγελματικό προσανατολισμό, αντιμετωπίζουν, λόγω της πανδημίας, σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στο να φέρουν το έργο τους εις πέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη στιγμή της μεγάλης αυτής χρονικής περιόδου στο σπίτι, με το να συμμετέχουν σε σχετικά webinars ή σε παρεμφερείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες μάθησης και επαγγελματικού προσανατολισμού. Από έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική σε 2.000 job seekers, το 50% απάντησε ότι η καραντίνα τους έδωσε νέες ευκαιρίες να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα και να ανακαλύψουν δεξιότητές τους. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι νέες αυτές δεξιότητες σχετίζονται άμεσα με την εργασία εξ’ αποστάσεως.
Δεν χρειάζεται να περιορίσετε το πεδίο της αναζήτησής σε γνώριμα μονοπάτια. Πολλοί άνθρωποι ανταμείβονται σήμερα από τη νέα τους δουλειά, ακριβώς επειδή τόλμησαν να κοιτάξουν πεδία εκτός του comfort zone τους.

Εξακολούθησε να δικτυώνεσαι, ειδικά με όσους δεν γνωρίζεις καλά
Όπως είναι φυσικό, η ανθρώπινη δικτύωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε καθεστώς lockdown, με τους ανθρώπους να ψάχνουν ολοένα και περισσότεροι νέα μέσα διασύνδεσης. Ο χρυσός κανόνας μιας σωστής δικτύωση όσον αφορά την αλλαγή σταδιοδρομίας, είναι να ξεκινήσεις να αποκτάς επαφή και να χτίζεις σχέσεις, με άτομα που δεν είχες προηγουμένως τόση επαφή. Το «πρόβλημα» με το στενό μας κύκλο, είναι πως ξέρουν τα ίδια πράγματα που γνωρίζουμε και εμείς. Προφανώς και θέλουν να βοηθήσουν, θα το κάνουν όμως έχοντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο για εμάς και έτσι δεν θα μας ωθήσουν να σκεφτούμε διαφορετικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περιόδους αβεβαιότητας και δη ενός lockdown, τα άτομα που γνωρίζουμε λιγότερο, είναι περισσότερο απίθανο να μας βοηθήσουν.
Σταθμίζοντας λοιπόν τα υπέρ και τα κατά των «αδρανών» αυτών σχέσεων που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, αναφέρουμε πως σε πρόσφατη μελέτη σε στελέχη επιχειρήσεων, περισσότερα από 200 άτομα κλήθηκαν να επανασυνδεθούν με παλιές τους επαφές και μέσω της επικοινωνίας να λάβουν πληροφορίες και συμβουλές. Το αποτέλεσμα ήταν πως η συντριπτική πλειοψηφία ανέφερε πως οι πηγές αυτές ήταν άκρως πολύτιμες και καινοτόμες.

Επικοινώνησε τις επιθυμίες σου
‘Έρευνες δείχνουν πως η μοναχική αναζήτηση χωρίς εξωτερική επικοινωνία, συχνά μας οδηγεί σε ουτοπικά περιβάλλοντα και σε ένα κόσμο ονειροπολήσεων εκτός πραγματικότητας, ο οποίος φυσικά δεν θα παρέχει τίποτα κερδοφόρο και ικανοποιητικό. Παραδόξως, ο εσωτερικός αναστοχασμός είναι μια διαδικασία που τρέφεται καλύτερα όταν επικοινωνούμε την επιθυμία μας και έχουμε κοινωνικές ανταλλαγές με συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Και μόνο η απλή πράξη της αφήγησης μιας ιστορίας σας και μιας επαγγελματικής επιθυμίας, μπορεί να σας ωθήσει προς τα εμπρός, δεσμεύοντάς σας ακόμη και για μια άμεση αλλαγή. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την παραδοσιακή, word of mouth, επικοινωνία.
Ακόμα και αυτό όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο την περίοδο του lockdown και της απομόνωσης.
Παρόλα αυτά, με λίγη πρωτοβουλία και δημιουργικότητα, μπορείτε να βρείτε τρόπους να εξηγήσετε από κοντά την επιθυμία σας, προγραμματίζοντας περιπάτους τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας ή μέσω ηλεκτρονικών συναντήσεων με προπονητές καριέρας δημιουργώντας ομάδες με τις οποίες θα μοιράζεστε σχέδια και σκέψεις σας.

Πηγή: hbr.org