Τα Νέα Μας

Όλες οι ανακοινώσεις που αφορούν το ngoHeroes

H μεταβολή καριέρας από τον ιδιωτικό τομέα σε μια ΜΚΟ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί προσφάτως σημαντικές αλλαγές. Η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και όσοι αναζητούν ευκαιρίες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τον περιορισμένο αριθμό θέσεων που διατίθενται. Σήμερα, υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για όσους έχουν αναπτύξει δεξιότητες και εμπειρία εδώ και πολλά χρόνια σε συγκεκριμένους τομείς.

Είναι αρκετά σύνηθες τις μέρες αυτές να μην αναζητούμε μόνο ευκαιρίες στους τομείς της υπάρχουσας εμπειρίας μας, αλλά και να αναζητούμε εντελώς νέα μονοπάτια, όπου οι δεξιότητες και η εμπειρία μας μπορεί να ωφελήσουν.

Το παράδειγμα της Γενεύης είναι χαρακτηριστικό. Ως διεθνής πόλη, η Γενεύη φιλοξενεί περισσότερες από 300 ΜΚΟ διαφόρων αντικειμένων. Δραστηριοποιούνται σε θέματα που κυμαίνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως την επιστήμη και την τεχνολογία. Καμία άλλη πόλη με μόλις 200.000 κατοίκους δεν έχει μεγαλύτερη διεθνή επιρροή στον 3ο τομέα.

Τι σημαίνει αυτό για το τοπικό εργατικό δυναμικό; Ειδικά στη Γενεύη, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θέλουν να αφήσουν τον εταιρικό κόσμο πίσω για να συμβάλουν θετικά στην επίλυση μεγάλων παγκόσμιων ζητημάτων. Ίσως επειδή οι ευκαιρίες και οι απολαβές του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι πλέον οι ίδιες. Ίσως όμως γιατί συνάμα παρατηρείται μια γενικότερη στροφή στον 3ο τομέα.

Παράλληλα, για όσους σπεύδουν να κατακρίνουν τη μετάβαση αυτή ως έλλειψη προσωπικού κινήτρου, ας μην ξεχνάμε πως μια σωστά δομημένη ΜΚΟ καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει πληθώρα σοβαρών προβλημάτων, τα οποία απαιτούν ίδιες ή και περισσότερες δεξιότητες συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως κάθε τομέας, έτσι και ο 3ος, δεν είναι πάντα εύκολος για ένα υποψήφιο, ως προς την είσοδό του. Είναι ένα εξίσου περιβάλλον προκλήσεων, αλλά και συνάμα πολύ ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας ΜΚΟ: φοιτητές, πτυχιούχοι, άτομα που αναζητούν εργασία, άτομα που αλλάζουν σταδιοδρομία, καθώς και εκείνοι που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Παρόλο που εξίσου ή και περισσότερο δημιουργική, η εργασία στον 3ο τομέα απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και προσήλωση.

Είναι πάντα σημαντικό να ερευνήσετε τη ΜΚΟ στην οποία υποβάλλετε αίτηση. Με άλλα λόγια, βεβαιωθείτε ότι είστε ιδανικός για τη θέση εργασίας και επισημάνετε τα μοναδικά στοιχεία του χαρακτήρα σας που σας διαφοροποιούν.

Ένα βασικό θετικό σημείο είναι ότι, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, οι ΜΚΟ έχουν την τάση να είναι πιο «ανοιχτές». Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) που εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πρόθυμοι να μιλήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες, με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις συνήθως να απουσιάζουν.

Εάν λοιπόν βρίσκεσαι στον ιδιωτικό τομέα και θέλεις να εξερευνήσεις κάτι εντελώς έξω από τα νερά σου, που όμως θα αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και εμπειρία που έχεις, μη διστάσεις και ψάξε τώρα τη ΜΚΟ που σου ταιριάζει!

Πηγή:www.gbnews.ch