Τα Νέα Μας

Όλες οι ανακοινώσεις που αφορούν το ngoHeroes

Βιογραφικό χωρίς εμπειρία: Είναι εφικτό;

Έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας και θέλετε να συντάξετε για πρώτη φορά το βιογραφικό σας. Για τους περισσότερους, είναι αρκετά εκνευριστικό να βλέπουμε θέσεις εργασίας που να μας ενδιαφέρουν, αλλά που ταυτόχρονα να ζητούν δύο και τρία χρόνια εμπειρίας. Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, με μεγάλη ζήτηση και λίγες ευκαιρίες. Πάντα όμως υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο να ξεχωρίσετε και να κάνετε τη διαφορά, ακόμα και χωρίς εργασιακή εμπειρία. Αρκεί να θυμάστε πως πολλές φορές τη διαφορά δεν την κάνει ο πιο έμπειρος, αλλά εκείνος που έχει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.

Βήμα 1: Παρουσίασε σύντομα και σωστά τον εαυτό σου

Η παρουσίαση του εαυτού σας, σε σύντομο και περιεκτικό τρόπο, αποτελεί κυριολεκτικά τον ακρογωνιαίο λίθο για το βιογραφικό σας. Κι αυτό, γιατί είναι το πρώτο πράγμα που θα αποσπάσει την προσοχή ενός υποψήφιου εργοδότη. Σε περίπτωση που δεν είναι σωστά καλογραμμένο, εκείνος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπει καν στη διαδικασία να συνεχίσει την ανάγνωση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε καθαρά τα πλεονεκτήματά σας, παρουσιάζοντάς τα σύντομα και περιεκτικά. Σκεφτείτε πού υπερτερείτε και για ποιο λόγο ένας υποψήφιος οργανισμός αξίζει να επενδύσει σε εσάς. Ανάλογα τον τομέα του συλλόγου που θέλετε να εργαστείτε, φτιάξτε μια λίστα με σχετικά μαθήματα που σας άρεσαν στο σχολείο ή τη σχολή σας.

Βήμα 2: Επικεντρωθείτε στο πλεονέκτημα και στις δεξιότητές σας

Βρείτε και αποτυπώστε αυτό που σας κάνει πραγματικά ξεχωριστούς και σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψήφιους, όπως π.χ ξένες γλώσσες, σπουδές, εξειδικεύσεις. Εφόσον δεν έχετε ακόμα επαγγελματική εμπειρία, επικεντρωθείτε σε δεξιότητες από το πανεπιστήμιο, καθώς και σε παραγωγικά χόμπι. Εάν έχετε κάνει προηγούμενο εθελοντισμό σε σύλλογο ή ΜΚΟ, μη διστάσετε να του δώσετε αυξημένη βαρύτητα, καθώς η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στον τρίτο τομέα είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από το οικοσύστημα των συλλόγων.

Βήμα 3: Προσαρμόστε το βιογραφικό σας για την κάθε αγγελία

Ένα εξίσου σημαντικό βήμα, χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται η ουσία και ο βασικό κορμός του βιογραφικού σας, είναι να το προσαρμόζεται στρατηγικά ανάλογα με τον τύπο της αγγελίας για την οποία αιτείστε, θέτοντας ανάλογες προτεραιότητες. Επί παραδείγματι, αν επιθυμείτε να εργαστείτε σε σύλλογο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του προσφυγικού, είναι σημαντικό να θέσετε σαν βασικό σας ατού τις ξένες γλώσσες, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσουν το βιογραφικό σας σε περίοπτη θέση συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Βήμα 4: Μη μένετε στη λογική «βιογραφικό»

Το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό βήμα για να τονίσουμε ένα βιογραφικό χωρίς την εμπειρία, είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του βιογραφικού αυτού καθ’ αυτού! Όλοι οι άνθρωποι λατρεύουν να ακούν βιωματικές ιστορίες και γενικότερα κάτι που «ξεφεύγει» από τα στεγανά μιας αυστηρής παράθεσης πληροφορίων. Πείτε τους λοιπόν, μια προσωπική ιστορία που να σχετίζεται με το λόγο που επιλέγετε τον τρίτο τομέα, όπως π.χ οι σπατάλες τροφίμων που παρατηρούσατε στη γειτονιά σας ή το περιθώριο στο οποίο βρίσκονταν όσοι προέρχονταν από ξένες χώρες. Τέτοια προσωπικά βιώματα είναι βέβαιο πως θα σας διαφοροποιήσουν από τους υπόλοιπους υποψηφίους, αναδεικνύοντας παράλληλα και σημαντικά κίνητρα που σας οδηγούν στο να ενταχθείτε στον τρίτο τομέα.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: blog.mycarriera.gr