ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

http://www.autismreth.gr 6936704854 [email protected]
0 Δημοσιευμένες Θέσεις

Περιγραφή

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το Σωματείο μας ιδρύθηκε καταστατικά το 2007.
Από το 2012 φιλοξενείτε το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ μας σε χώρους του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου (Παναπικολάου 23).
Είμαστε ο μονός ενεργός σύλλογος γονέων που ασχολείται με το φάσμα των αυτιστικών διαταραχών στην Κρήτη.
Παρέχουμε άμεσα παρέμβαση και υποστήριξη στα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά με αυτισμό στην οικογένεια, στο σχολικό πλαίσιο , στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια.
Ασχολούμαστε με όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων με αναπηρία
Στοχεύουμε στην εκπαίδευση και την πρώιμη παρέμβαση
Αγωνιζόμαστε για την ποιοτική διαβίωση των ενηλίκων αμέα
Οργανώνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό
Παρέχουμε πολλά προγράμματα εξωτερικών δραστηριοτήτων για την αυτονόμηση και εκπαίδευση των αμέα όλων των ηλικιών
Ομάδες γονέων και συναντήσεις εκπαίδευσης και εμψύχωσης γονέων.
Τα μέλη μας είναι περί τα 200.
Ονειρευόμαστε νέες δομές

Μια στέγη υποστηριζόμενη διαβίωσης
Ένα προστατευόμενο εργαστήριο προεπαγελματικής ένταξης αμέα
Ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και δια βίου μάθηση ενήλικων ατόμων με αναπηρία
Προγράμματα επικοινωνίας κα συνεργασιών με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Από το  2016 ω σήμερα μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ  λειτουργεί σε καθημερινή απογευματινή βάση και εξυπηρετεί  έως και 22 παιδιά με αναπηρίες από 4-17 ετών.

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» αποτελεί ένα χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπου στα πλαίσια ενός δομημένου ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος, με στοχευμένες δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε παιδιού, προάγεται η γνωστική και ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Στο χώρο αυτό εργάζονται επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, ενώ η εθελοντική εργασία πολλών προπτυχιακών ή Μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Με το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ οργανώνουμε δημιουργικές δραστηριότητες, εξωτερικά προγράμματα ένταξης στην κοινότητα, κοινωνικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους πολίτες, ομάδες γονέων. Στόχος μας είναι τα παιδιά να περνούν ευχάριστες, ποιοτικές και δημιουργικές στιγμές, ενώ παράλληλα να παρέχουμε υποστήριξη στους γονείς και στις οικογένειες στο σύνολό τους.

περισσότερους από 50 νέους και παιδιά όχι μόνο μέσω του ΚΔΑΠ αλλά και με μια ομάδα εφήβων που λειτούργει σε εβδομαδιαία βάση επίσης με ομάδες εξωτερικών δράσεων ή εκπαιδεύσεων.
Είμαστε παρόντες στην τοπική κοινωνία που μας έχει υποστηρίξει πολύ ήδη. Από το 2007 διοργανώνουμε καθόλη τη διάρκεια του έτους επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια, συναντήσεις , εκπαιδεύσεις σε νέες επιστημονικές μεθόδους  που σκοπό έχουν την επιμόρφωση των μελών μας, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη των γνώσεων και των ικανοτήτων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο εκπαίδευσης και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Έχουμε εκπονήσει ποικίλες δράστες με εταίρους και φορείς από Ελλάδα και εξωτερικό.
Έχοντας αναπτύξει μια σειρά συνεργασιών με πανεπιστήμια και λοιπούς φορείς, παρέχουμε πεδίο εφαρμογής επιστημονικών δράσεων  και υιοθετούμε καινοτόμες μεθόδους υποστήριξης ατόμων με αυτισμό. Εστιάζοντας στην πρακτική εφαρμογή και την μεταφορά της γνώσης στην πράξη εστιάζουμε σε μεθόδους εκπαίδευσης σε πραγματικές συνθήκες ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη και την εργασία με οικογένειες. Στελέχη εθελοντικά και έμμισθα του φορέα μας έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια του χώρου και παρουσιάσει σχετικές εργασίες.
Η δραστηριοποίηση μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάπτυξη συνεργασίας μας με ομοειδείς φορείς αλλά και με επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και η αξιοποίηση της συνεργασίας αυτής μας έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση και διάδοση καινοτόμων μεθόδων εργασίας. ¨Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Μετά από την εκτενή παρουσίαση του προφίλ μας θα σας απασχολήσουμε για κάποιες βασικές μας προτεραιότητες. Έχουμε πλέον και την τεχνογνωσία και την διάθεση ως ενεργοί στο χώρο των ΑμέΑ να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δράσεις μας.
Στα σχέδια μας είναι η εκπόνηση επίσης ενός σχεδίου δράσης για Επαγγελματικές δεξιότητες και εκπαίδευση ενηλίκων με αυτισμό, όπου να προετοιμάζονται για μια καλύτερη επαγγελματικά ελεγχόμενη έστω ποιοτική ζωή, με συνεργασίες με επιχειρήσεις και προγράμματα. Αυτό θα μπορεί να καλυφθεί μέσα από το νέο χώρο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΑμεΑ
Την λειτουργία ενός  χώρου ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΑμεΑ – σημείο αναφοράς για γονείς και   άτομα με ειδικές ικανότητες . Ένα χώρο -μέσα στην πόλη που θα είναι και θα παρέχει:

Σημείο αναφοράς και υποστήριξη – συμβουλευτική – ενημέρωση – εκπαίδευση – παροχή κοινωνικών υπηρεσιών   στους γονείς και την οικογένεια του ατόμου
Υποστήριξη, παρέμβαση, εκπαιδευτικά προγράμματα στα ίδια τα ωφελούμενα άτομα

Γ)  Ένα χώρο για χαλάρωση και ηρεμία, κοινωνική αποδοχή.
Δ) Θα δίνει την ευκαιρία στους ωφελούμενους να απολαμβάνουν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια , προγράμματα ,κεράσματα, προβολές ταινιών, πολιτιστικά δρώμενα, ενημερωτικές δράσεις,   κ.α .
Ε) Θα αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και προεπαγγελματικής κατάρτισης.
ΣΤ) Θα είναι χώρος έκφρασης και συνεκπαίδευσης με την ευρύτερη κοινότητα, μέσω συνεργασιών φορέων , προγραμμάτων και δράσεων.
Ζ) Θα έχει το χαρακτήρα ενός χώρου ευέλικτου και  διαμορφωμένου κατάλληλα στις ανάγκες των ωφελούμενων ατόμων που παράλληλα θα τους προετοιμάζει για την ενσωμάτωση και την ενεργή τους παρουσία στην κοινωνία μας.

Ενδεικτικά στοιχεία ωφελούμενων

Κάποια στοιχεία ενδεικτικά των 4 τελευταίων ετών ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ :

Κοινωνικά Ιστορικά : 50
Παιδιά ωφελούμενα κι μη της δομής : 50
Εθελοντές : 200
Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εθελοντές (8)
Ενδεικτικά στοιχεία Συλλόγου:

120 οικογένειες εξυπηρετούμενες τα τελευταία 10 έτη.
500 εθελοντές φοιτητές
Ομάδες γονέων τα τελευταία 6 χρόνια (60 γονείς)
2 χρόνια ατομική συμβουλευτική (40 γονείς)
Κοινωνικές δράσεις, συνέδρια , ημερίδες , σεμινάρια και ενημερώσεις
4 έτη ομάδες εφήβων – ενηλίκων ( 40 άτομα) σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου και πολλούς εθελοντές εκπαιδευτές και γονείς. Σε αυτή τη δράση γίνονται  πλήθος ποιοτικών εκπαιδευτικών δράσεων, εξωτερικές δραστηριότητες κοινωνικοποίησης, αλλά και ένα κομμάτι αυτονόμησης μέσω προεπαγγελματικής κατάρτισης. προσφέροντας γέφυρες επικοινωνίας στα παιδιά με βιωματικούς τρόπους, συζήτηση, μουσική και καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Αυτός είναι ένας επίσης πυρήνας που λειτουργεί με εξωστρέφεια και διάθεση συνεργασίας με φορείς έχοντας φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Προγράμματα και συνεργασίες με φορείς
Επίσης με επίγνωση της ανάγκης δικτύωσης και επικοινωνίας με φορείς στοχέυσαμε στην εκπόνηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων :

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού
Ίδρυμα Μποδοσάκη , διαχειριστής προγραμμάτων EE GRANTS
Ίδρυμα Λάτση, Πρόγραμμα για Επαγγελματική Ένταξη ενηλίκων ΑμεΑ
Περιφέρεια Κρήτης
Δήμος Ρεθύμνης
Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ ( ΕΣΠΑ)
ERASMUS PLUS K1( παρουσίαση στο Λιχτενστάιν)
4 Εκπαιδευτικές επισκέψεις στη βόρεια Ευρώπη ( Νορβηγία – Ισλανδία)  μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εκπαίδευση σε νέες τεχνικές διαχείρισης αμεα.
Συνεργασία με δομές του Εξωτερικού σε κοινές δράσεις
Συνεργασίες με ομοειδείς φορείς

ΟΡΑΜΑ – ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η ευθύνη που αναλάβαμε είναι καίρια  υποκαθιστώντας την Πολιτεία στο κομμάτι διαχείρισης ανήλικων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους για το Ρέθυμνο. Το κάνουμε με ευθύνη και αυταπάρνηση, εθελοντικά και δωρεάν σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε.
Δηλώνουμε εκπρόσωποι του γονεικού κινήματος  μιας γενιάς  αμέα στο Ρέθυμνο από βρέφη ως και 30 ετών που δεν έχουν καμία άλλη εύνοια και υποστήριξη από κάποια δομή ή φορέα. 150 τουλάχιστον άτομα που έχουν και ψηλές και χαμηλές λειτουργικότητες, που έχουν φοιτήσει σε τυπικά ή ειδικά σχολικά πλαίσια  που όμως παραμένουν σπίτι τους στην ενήλικη ζωή τους ή δεν έχουν τρόπο να διαχειριστούν το χρόνο τους τα απογεύματα μια και δεν υπάρχουν χώροι εξειδικευμένοι για δωρεάν κοινωνικοποίηση και παρέμβαση.
Ομως και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ εξυπηρετούμε  «δύσκολα παιδιά» ,  μια και έχουν κι αυτά ανάγκες και δεν μπορούμε, ούτε θέλουμε  ως γονεικός φορέας να κλείσουμε καμία πόρτα σε παιδιά που επιδέχονται εκπαίδευση. Έχουμε οφελούμενους άτομα με τετραπληγία, ημιπληγία, κάποια σύνδρομα, παιδιά με βαριά μέτρια ή ελαφρά νοητική υστέρηση και αυτισμό υψηλής και χαμηλής λειτουργικότητας.
Μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, από Ιδρύματα και άλλες προτάσεις που όλες τις αιτηθήκαμε και εκπονήσαμε μόνοι μας, με κόπο και έξοδα ως τώρα.

Για τις μεταφορές των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις δράσεις μας έχουμε μόλις ολοκληρώσει μια σειρά θερινών δράσεων και ανοιχτών στο ευρύ κοινό εκδηλώσεων για να αγοράσουμε ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ( mini bus)
Ονειρευόμαστε ακόμα και ζητούμε ΝΕΟ ΧΩΡΟ να στεγαστούμε, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ Αμέα, Επαγγελματική αποκατάσταση αμεα, Στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης, Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ.

Ο χώρος που ευγενικά μας παραχωρήθηκε στο ΚΕΦΙΑΠ ουσιαστικά δεν χωράει πια τα σχέδιά μας. Επίσης δυστυχώς δεν χωράμε κι εμείς πλέον εκεί ως βάρος στα σχέδια για πλήρη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Πιθανά πλησιάζει ή ώρα που πρέπει να κάνουμε ένα βήμα ακόμα, το βήμα του αποχωρισμού μια και είναι ένα δίκαιο αίτημα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να αξιοποιηθεί  όλο το κτήριο.
Ο Σύλλογος γονέων  ατόμων με αυτισμού Ρεθύμνου είναι μια δυναμική ΜΚΟ, που εργάζεται σκληρά για το κοινό καλό. Δεν συσσωρεύουμε ή αποταμιεύουμε ποσά μια και τα αποδίδουμε στις πάγιες ανάγκες των προγραμμάτων μας. Δεν έχουμε την δυνατότητα μια και δεν είμαστε δημόσιος φορέας να μεταφερθούμε κάπου αλλού και κανείς Δημόσιος φορέας δεν μας έχει καλύψει με την αιγίδα του. Δεν περιμένουμε να χτιστεί ένας νέος χώρος για εάς και να μας φιλοξενήσει αν οι ίδιοι δεν το διεκδικήσουμε.
Θίγουμε μόνο μια  σκληρή αλήθεια μας: Το ότι δεν έχουμε κάποιο στήριγμα. Δεν υπάρχει ένας ισχυρός χρηματοδότης για εμάς. Αυτή βέβαια η πραγματικότητα  έχει κάνει πολύ δυνατούς να σταθούμε στα πόδια μας και να γίνουμε μια γροθιά.
Έχουμε βέβαια χρονια τώρα την αγάπη των πολιτών του  Ρεθύμνου. Διεκδικούμε λοιπόν, την υποστήριξή σας για να υποστηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία. Λέμε ΝΑΙ  στα θεσμικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία με  τη συνέχιση των όποιων παροχών.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σας.

Πληροφορίες

2007
51-200