Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών – ΚΕΘΙΣ

Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών – ΚΕΘΙΣ

http://Https://www.kethis.gr 00306945549696 [email protected]
0 Δημοσιευμένες Θέσεις

Περιγραφή

       1. Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ.)

   Hellenic Therapeutic Riding Center of Serres (HETRICS)

2. Αδριανουπόλεως 2 (υπόψη Κου Κυριάκου Βακιρτζή), ΤΚ 62124, Σέρρες

   Ligamaria2006@yahoo.gr  kai  kethiser@yahoo.gr παρακαλούμε αν είναι    

   δυνατόν να χρησιμοποιούνται και οι δυο ηλεκτρονικές διευθύνσεις για  

   επικοινωνία

   Μαρία Λίγκα (Πρόεδρος ΚΕΘΙΣ)                     6945549696

   Κορνήλιος Λαζαρίδης (Ταμίας ΚΕΘΙΣ)  6980975459

   Κυριάκος Βακιρτζής (Γραμματέας ΚΕΘΙΣ)  6977745177

6. Το σωματείο δεν έχει ισολογισμούς γιατί δεν κρατάει βιβλία Γ’ κατηγορίας

7. Για τον ίδιο ανωτέρω λόγο δεν ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές

           8.  Το σωματείο συνίσταται με την εγγραφή του καταστατικού του στα βιβλία

    Πρωτοδικών Σερρών. Δεν υπάρχει ΦΕΚ σύστασης όπως στις ανώνυμες

    εταιρίες

         

 

14. Σύντομη περιγραφή του κεθις και ιστορικό του

                 Το 2005 συγκροτήθηκε το «Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών – ΚΕΘΙΣ» στο Ν.Σκοπό Σερρών μετά από παραχώρηση για χρήση 12 στρεμμάτων γης από το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Στρυμόνα κ τωρινού Δήμου Εμ. Παππά.

Το ΚΕΘΙΣ είναι ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα και στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό.

Με χορηγίες εντοπίων, ατόμων και επιχειρήσεων έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής (ειδικός στίβος, στάβλος για τρία άλογα, μια αποθήκη εξοπλισμού των αλόγων και ζωοτροφών, ένα μικρό σπιτάκι για την διαμονή των συνοδών των παιδιών ενώ διαρκεί η συνεδρία , και ένας χώρος που φιλοξενεί διάφορα κατοικίδια, με τα οποία μαθαίνουν να ασχολούνται τα παιδιά (κυρίως τα αυτιστικά).

           Επί Δημαρχίας Κου Βασίλη Κετσετζή, τα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, αντιλαμβανόμενα ότι το Κέντρο μας θα είναι ένας θεραπευτικός πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή, συναίνεσαν στην κατασκευή κλειστού στίβου ιππασίας για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής που είναι εμπόδιο για την διεξαγωγή των συνεδριών, που άλλως θα χάνονταν.

Τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά από διάφορα μέρη της Ελλάδας(κυρίως της Βορείου Ελλάδας) από άτομα με ειδικές ανάγκες ή και ομάδες ατόμων που επιθυμούν να μας επισκεφθούν αποτελούν μέρος της επιχειρηματολογίας μας για την αναγκαιότητα της εύρυθμης  λειτουργίας του κέντρου.

        Παρέχουμε  θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση,

σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κλπ. Μας επισκέπτονται από Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Κατερίνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Καστοριά!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους!! Εμπιστεύονται εμάς τους ειδικούς και η ευθύνη μας είναι μεγάλη……….

           Eδω και 10 χρόνια 54 μαθητες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Σερρών του Υπουργειου Παιδειας, επισκέπτονται το κεθις εντελως δωρεαν και απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της ξεχωριστής θεραπευτικής προσέγγισης!!

 

        “Το άλογο θεραπεύει” όπως φαίνεται να ήξερε ο Ξενοφώντας, 2.500 χρόνιαπριν!!!! Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματός τους, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.

Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κινητικότητα.

Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή.

             Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν.

Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου, τη θερμότητά του, την ικανότητά του για επαφή κι επικοινωνία με τον άνθρωπο, την ομαδικότητα και το παιχνίδι, η θεραπευτική ιππασία, σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες, δημιουργεί μοναδικά σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με ειδικές ανάγκες

             Εκτός από τη μοναδική συνεισφορά στην αποκατάσταση παθήσεων, η θεραπευτική ιππασία έχει κι αθλητικό χαρακτήρα. Όσοι το επιθυμούν, κατόπιν ειδικής προετοιμασίας, μπορούν να λάβουν μέρος σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας, όπως οι Παραολυμπιακοί, τα Special Olympics, κ.λπ

Συμμετέχοντας σε αθλητικούς αγώνες, έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει, να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα της ομαδικής προσπάθειας, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και συνεργάσιμοι και να δώσουν μία σημαντική ηθική ικανοποίηση στους γονείς τους, που στηρίζουν με αφοσίωση κάθε προσπάθειά τους για πρόοδο.

            Μέχρι σήμερα, 4 Σερραίοι αθλητές ΑΜΕΑ που παρακολουθούν προγράμματα του ΚΕΘΙΣ έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις στους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics, στη Σαγκάη το 2007 (4 χάλκινα μετάλλια) και 10 μετάλλια (2 χρυσά, 5 αργυρά και 3 χάλκινα) στους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics, Athens 2011 που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας τον Ιούνη του 2011 και το 2015 στην Αμερική            Tα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου, ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων, καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών κι εκπαιδευτών, είναι μερικά μόνο από τα κόστη που σε καθημερινή βάση καλείται να καλύψει το ΚΕΘΙΣ,προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους.

           Τα παιδιά είτε αρτιμελή είτε με αναπηρία είναι το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους, πόσο μάλλον όταν τα ίδια κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Σχόλια για τα άτομα που δέχονται υπηρεσίες ή φροντίδα:

O αριθμός των ατόμων που μετέχουν σε θεραπευτικά προγράμματα στο ΚΕΘΙΣ,ανέρχεται στα 60-70 την εβδομάδα εκ των οποίων τα 60 είναι παιδιά και έφηβοι και 7 ενήλικες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κατερίνη!!!! Τα συνήθη περιστατικά αφορούν σε εγκεφαλική παράλυση, νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτισμό, νοητική υστέρηση κ ψυχικά νοσήματα. Η εξειδικευμένη εθελοντική θεραπευτική ομάδα του ΚΕΘΙΣ (3 φυσιοθεραπευτές, 2 γυμναστές κ 1 ειδική παιδαγωγός) προσπαθεί για το καλύτερο των θεραπευομένων με κέφι και αγάπη… Τα μηνύματα που έχουμε από γιατρούς κ θεραπευτές της υγείας είναι πάρα πολύ θετικά!!

Ο πρώην Δήμαρχος της περιοχής καθώς και ο νυν του διευρυμένου πλέον δήμου Εμ.Παππά, αντιλαμβανόμενοι  τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΚΕΘΙΣ παρέχουν σε κάθε γονιό παιδιού με αναπηρία, δωρεάν διαμονή στον ξενώνα του Ν.Σκοπού (χωριό του Δήμου) έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δυο θεραπευτικών συνεδριών!!

Επίσης, στα πλαίσια μεταπτυχιακής διατριβής πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΘΙΣ έρευνα διάρκειας 2 μηνών με θέμα την επίδραση ενός παρεμβατικού προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας στην ισορροπία παιδιών με νοητική υστέρηση. Μετείχαν σε αυτό 10 παιδιά ως πειραματική ομάδα και 10 παιδιά ως ομάδα ελέγχου με στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

Εκτός όμως από  τα θεραπευτικά προγράμματα ο εκπαιδευτής ιππασίας του ΚΕΘΙΣ διδάσκει ιππασία κ στον τυπικό πληθυσμό γιατί σκοπός του Κέντρου εκτός των άλλων είναι η ενσωμάτωση, η κοινωνικοποίηση κ η ένταξη των ΑΜΕΑ στο κοινωνικό σύνολο.

Περιγραφή προγραμμάτων, δραστηριοτήτων, και σημαντικών εκδηλώσεων.

       Πολλές κ σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΘΙΣ      

       από την ίδρυσή του το 2005.

2007-> 2 σεμινάρια ιπποθεραπείας (Ιούνιος κ Οκτώβριος) με τη συμμετοχή και της  

          Προέδρου της παγκόσμιας  ομοσπονδίας θεραπευτικής ιππασίας (FRDI) κας

           Gundula Hauser κ συμμετοχή στους Παγκόσμιους Αγώνες

           των Special Olympics στη Σαγκάη (4 χάλκινα μετάλια)!! Το Δεκέμβρη της      

           ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση χορού στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ

           της πόλης από τη σχολή χορού της κας Κανελίδου

2008-> Αποδοχή χορηγίας αλόγου Haflinger από τη θεραπευτική ιππασία της

           Αυστρίας σε συνεργασία με  το Υπουργείο Γεωργίας της Αυστρίας.

           3ο σεμινάριο σχετικό με την σχέση του ανθρώπου με το άλογο (horsemanship)

           με εισηγητή τον Αυστριακό γητευτή των αλόγων Reinhard Mantler και

           συμμετέχοντες από Ελλάδα κ Κύπρο.

2009-> Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με θέμα τη θεραπευτική ιππασία κ

           συμμετέχουσες χώρες την Ελλάδα (ΚΕΘΙΣ Κ ΕΕΕΕΚ), Φιλανδία και

           Σουηδία. Ειδικοί της θεραπευτικής ιππασίας άφησαν τις χρήσιμες συμβουλές

          τους κ την εμπειρία τους ως παρακαταθήκη για την καλή λειτουργία του

           ΚΕΘΙΣ!!

          Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΚΕΘΙΣ με το Εμπορικό κ

           Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ν.Σερρών!!

2010-> Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Νέα Γενιάς με θέμα τη συμβολή της θεραπευτικής

           ιππασίας στα ΑΜΕΑ (Ελλάδα, Φιλανδία, Πολωνία κ Βουλγαρία).

          4ο σεμινάριο ιπποθεραπείας και τέλος το πολύ σημαντικό γεγονός των

           εγκαινίων του κλειστού στίβου Ιππασίας (πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ) που μας

           απαλλάσσει από τα άγχος των καιρικών συνθηκών…. Κατά συνέπεια υπάρχει

           συνέχεια κ ροή στο πρόγραμμα των θεραπειών κ καλύτερα αποτελέσματα!!!!!

2011-> Συμμετοχή αθλητών του ΚΕΘΙΣ στους παγκόσμιους αγώνες των Special

           Olympics, Αθήνα 2011 με πολύ σημαντικές διακρίσεις (2 χρυσά μετάλλια, 5

           αργυρά και 3 χάλκινα!!!)

     Συμμετοχή της θεραπευτικής ομάδας του ΚΕ.Θ.Ι.Σ. στα προγράμματα

      της «’άλλης όψης».

           Ευγενική χορηγία του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Σιδηροκάστρου

   

     Επέκταση του προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας του ΕΕΕΕΚ από μια  

      σε δυο μέρες την εβδομάδα!!!!!!!

     Περίφραξη από χορηγία ΟΠΑΠ και Παν Μαρκετ!!!

           Ημερίδα με θέμα τα οφέλη της ιπποθεραπείας σε νευρολογικές παθήσεις

      Επίσκεψη ΕΠΑΣ Δράμας

      Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

Και πολλές άλλες στα επόμενα χρόνια μέχρι κ σήμερα

 

         

 

             Μόνιμο προσωπικό ΚΕΘΙΣ με πλήρη απασχόληση:

                                 1 σταβλίτης

                                  1 γυμνάστρια ειδικής αγωγής

 

              Μόνιμο προσωπικό ΚΕΘΙΣ με μερική απασχόληση

                                  1 προπονήτρια ιππασίας

                                  1 γυμνάστρια ειδικής αγωγής

             

              Εθελοντές: 3 φυσιοθεραπευτές

                                  2 γυμναστές

                                  2 ειδικoί παιδαγωγοί

                                 1 ψυχολόγος

                15 διαφόρων καθηκόντων όπως οδηγοί αλόγων, πλαϊνοί βοηθοί

                10 γενικών καθηκόντων

Τα έξοδα του κεθις ανέρχονται σε 90000 ευρω το χρόνο Από αυτά καταφέρνουμε με δικές μας δράσεις κ χορηγιες κ μπαζαρ κ συνδρομές να καλύπτουμε τις 55000 ευρω Τα υπόλοιπα τα αναζητούμε είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από άλλους μεγάλους χορηγούς Δε σταματάμε ποτέ γιατί πρέπει να καλύπτουμε τα ΑμεΑ που δε μπορούν να συμβάλλουν οικονομικά στα λειτουργικά μας έξοδα

Πληροφορίες

2005
1-20